Recept na Rybízová šťáva
Ingredience pro recept
1.DÁVKA | |
3 kg | rybízu |
2 l | vody |
5 dkg | kyseliny citronové |
2,5 kg | cukru |
1 balíček | konzervačního prostředku proti plísním |
1.DÁVKA
Rybíz omyjeme, odstopkujeme, nemačkáme. Spolu s vodou a kyselinou citronovou necháme 24 hodin louhovat. Pak šťávu scedíme přes hrubé síto. Do vylouhované šťávy přidáme 2,5 kg cukru a 1 sáček konzervačního prostředku (v poměru podle receptu uváděného na obalu). Šťávu mícháme, dokud se v ní cukr i konzervační přípravek dokonale nerozpustí. Plnit můžeme buďto do skleněných lahví, zazátkovat a zakápnout voskem nebo využijeme obyčejné dobře vymyté PET lahve, které stačí pevně zašroubovat.
2.DÁVKA
Na druhou dávku využijeme již jednou použitý zbylý rybíz z první dávky. Přidáme 1,5l vody, 5dkg kyseliny citronové a opět necháme 24 hodin louhovat. Do vylouhované šťávy přidáme 2 kg cukru a 1 sáček konzervačního prostředku (v poměru podle receptu uváděného na obalu).Postup je stejný jako u první dávky. Pouze je upraveno množství ingrediencí tak, aby se od sebe obě dávky co nejméně lišily.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Petr N.14. února 2024 ve 18:10už aby to bylo :-ú