Zimní měsíce pomalu končí a přichází období čerstvého ovoce a zeleniny. Proč si je ale vychutnávat pouze během teplého počasí? Zavařování je skvělý způsob, jak prodloužit trvanlivost potravin a uchovat si jejich chuť i vitamíny po celý rok. Navíc tak ani kousek úrody nepřijde nazmar.
Jak si doma připravit domácí zavařeninu?
Aby vám zavařené suroviny skutečně vydržely, budete potřebovat především kvalitní zavařovací sklenice. Ideální jsou ty s gumovým těsnícím kroužkem, který zabraňuje průniku vzduchu a bakterií do sklenice, a patentovým uzávěrem pro snadnější manipulaci.
Dále si připravte ovoce, které chcete zavařovat. Určitě vybírejte pouze zdravé kusy. Pokud už je část nahnilá, neodřezávejte do zavařeniny nepoškozený zbytek. Plíseň by se pravděpodobně rychle rozšířila do celé zavařeniny a veškerá vaše práce by vyšla vniveč.
Další základní ingrediencí je cukr. Lze použít klasický, ale ještě lepší variantou je želírovací. Ten má vyšší obsah pektinu a rovnou vám pomůže zajistit správnou konzistenci džemu. Poslední položkou je kyselina citronová, která slouží jako konzervant. Doporučujeme použít čerstvou citronovou šťávu, díky níž bude mít výsledná zavařenina lepší chuť.
Snadný domácí džem
Výroba džemu je velmi jednoduchá a zvládne ji každý. Pokud tedy patříte mezi začátečníky a zavařujete poprvé, nemusíte mít obavy. Džem můžete vytvořit prakticky z jakéhokoliv sezónního ovoce – třešní, malin, jahod, borůvek či rybízu. Ať se rozhodnete pro kterýkoli druh, úspěch je zaručen. Pak si budete moc vychutnat zavařeninu vlastní výroby s palačinkami, v jogurtu nebo namazaný na chlebu. Třeba i v zimě.
Na přípravu džemu potřebujete:
1 kg ovoce (třešně, jahody, maliny, rybíz, …)
želírovací cukr (množství v poměru k ovoci určete podle instrukcí na obalu)
šťáva z jednoho citronu
Postup na přípravu
Vybrané ovoce omyjte, očistěte (u třešní odstraňte také pecky) a nakrájejte na menší kousky (v případě jahod či třešní, u rybízu či borůvek není nutné krájet). Vložte do hrnce a vařte na mírném ohni, dokud ovoce nezměkne.
Používáte-li rybíz, maliny či jiné ovoce s malými pecičkami, před dalším krokem jej propasírujte. Poté přidejte adekvátní množství želírovacího cukru a citronovou šťávu a opět povařte, aby směs zhoustla. Stačí zhruba 5 minut. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte.
Poté už jen naplňte do zavařovací sklenice, utěsněte a máte hotovo. Džemy uskladněte na suchém, chladném místě bez přístupu denního světla. Nenechávejte je na místech, kde se mění teplota – například u okna, kam praží slunce či v blízkosti sporáku.
Zavařováním lze samozřejmě vytvořit celou řadu skvělých jídel. Vyzkoušejte také domácí povidla, přesnídávky, želé, sirupy či kompoty. Dříve byly také oblíbené takzvané klevely, jakýsi ovocný puding, který se vařil v českých zemích a v Německu.
Ovoce můžete vyměnit za zeleninu a připravit si třeba čatní nebo pickles. Fantazii se při zavařování meze nekladou. Pokud si jej zamilujete, zjistíte, že sklenic a místa na uskladnění není nikdy dost.