Kolik hospodyněk používá při pečení kypřicí prášek? Vsadím se, že 9 z 10. Prášek do pečiva totiž zaručí těstu nadýchanost a kyprost, ale jen pod jednou podmínkou: musíte to s ním umět. Používat při pečení tuhle berličku totiž není jen tak.
Klasický prášek do pečiva (známý jako prdopeč), tedy ten, který se v kuchyni používá nejčastěji, je směs látek, které za určitých podmínek vyvolají chemickou reakci, při níž vznikají bublinky, které těsto nakypří. Při pečení jde o to, abychom tuto reakci měli pod kontrolou, a aby bublinky nevyšuměly dřív, než stihneme dát plech s těstem do trouby.
5 pravidel, jak péct s kypřicím práškem:
1) Velmi záleží na tom, v které fázi přípravy těsta a kam kypřicí prášek nasypete. Vždy míchejte zvlášť tekuté složky těsta (olej, vejce, mléko, …) a suché zvlášť. Kypřicí prášek se patří nasypat do suchých ingrediencí (mouka, cukr).
2) Suchou složku těsta lehce vmíchejte do tekuté, kterou jste si předem připravili. Zapomeňte na kuchyňský robot, čím více a úporněji budete tekuté a suché části smíchávat dohromady, tím tužší a nepoddajnější těsto bude.
3) Prášek do pečiva působí dvoufázově: poprvé, když se potká v míse s tekutou složkou těsta, podruhé vlivem tepla v troubě. Proto obě složky (tekutou a suchou) mícháme dohromady těsně před vložením těsta do trouby, abychom zachovali co nejvíce bublinek. V opačném případě se prášek vykypří a těsto takzvaně spadne.
4) Těsto připravené s kypřicím práškem potřebuje rozpálenou troubu. Po vložení těsta do trouby je potřeba, aby se začalo ihned péct, povrch se zatáhnul a nevytvořily se na něm nevzhledné vlny nebo velké bubliny uprostřed těsta.
5) I pro těsto připravované s práškem do pečiva si suroviny předem připravte, vyndejte z ledničky, aby měly pokojovou teplotu.
Mezi další známá kypřidla patří jedlá soda (ta je mimochodem součástí prášku do pečiva), pro vyznavače zdravého pečení se hodí kypřicí prášek bez fosfátů, dříve si hospodyňky vystačily se sodovkou.
Existují samozřejmě další cesty, jak na nadýchané těsto: u lehkých moučníků se oddělují žloutky od bílků, ze kterých s vyšlehá tuhý sníh, který, lehce vmíchaný do těsta, jej krásně nakypří. Nebo si k ruce můžete vzít kvasnice, nechat vzejít kvásek a pustit se do těsta kynutého.
Mrkvový dort jako sladká tečka na závěr:
TIP: Prášek do pečiva se používá také při přípravě jednoho oblíbeného moučníku. Podívejte se na vychytaný recept na báječný mrkvový dort.