Milujete chuť uzeného masa? Pak dáte zcela jistě za pravdu tvrzení, že v supermarketu kvalitní kusy stoprocentně neseženete! I proto se vyplatí vyudit si maso doma ve vlastní udírně. Tento proces s sebou nese sice několik úskalí, nicméně nejedná se o žádné nepřekonatelné problémy. Jedním z důležitých kroků je v každém případě nakládání masa na uzení. Řešit jej lze dvěma způsoby, které si uvedeme. Dáme mimo jiné i další doporučení a nabídneme tipy včetně videa týkající se této problematiky.
Nakládání masa nasucho
Tento jednodušší způsob je typický absencí láku. Jinými slovy, pouze vezmete přesné množství soli, případně maso obalíte jen tak od oka a necháte minimálně pod dobu dvou dnů ležet v chladném prostředí lednice. Zcela jistě je nutné mít v hlavě i přítomnost česneku, který dáte na maso spolu se zmiňovanou solí. V každém případě nelze počítat s tím, že by ovšem ve vnitřních částech kýty, bůčku nebo jiných částí masa došlo k dokonalému prosolení. Na to je zapotřebí láku a dlouhodobého odpočinku masa v něm.
V láku bude masu lépe
Vytvoření láku není nijak složité. Maso pouze umyjete, odkrájíte části, jež na něm mít nechcete, a následně dojde k jeho obalení spoustou česneku. Nesolte jej! Převaříte si totiž vodu, do které sůl jednoduše nasypete. Výborný je poměr 100 gramů na 1 litr převařené vody. Díky němu dosáhnete ideální slanosti vody. Maso by mělo odpočívat v láku minimálně po dobu 14 dnů. Vše se odvíjí i od počasí, které venku panuje.
Kde najít podrobné tipy a triky?
Chcete najít podrobnější informace týkající se uzení masa? Pak se podívejte do online magazínu Naše zahrada, který nabízí článek, který se podrobně věnuje zmiňovanému postupu. Podívat se v něm budete moci i na video z celého procesu. Poté už bude celé uzení doslova hračkou.