Máte rádi oříšky? Pokud ano jistě si je rádi dopřáváte v syrovém stavu nebo například jako výbornou surovinu do cukroví, buchet nebo jako náplň do koláčů. Použití ořechů a oříšků je široké a v dnešní době jsou běžně k dostání i exotičtější druhy než na jaké jsme obecně zvyklí. Oříšky lze konzumovat loupané nebo se slupkou, obalené v hořké či mléčné čokoládě, jogurtu, v cukru či medu nebo pražené a solené. Tímto dochucením je nám poskytnuto zdravější mlsání, než nalézáme například u klasických bonbonů nebo slaných pochoutek.
Nejoblíbenější ořechy - lísková jádra
Mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů patří lísková jádra. Lískový oříšek si můžete utrhnout například na procházce přírodou, pokud je před vámi dříve neobjeví mlsná veverka. Využití je opravdu široké, a pokud rádi chroupete něco zdravého, jistě oceníte různé způsoby úpravy lískových jader – se slupkou, loupané nebo jako lísková mouka a v neposlední řadě máčené v různých druzích čokolád. Nejen že vám dodají potřebnou energii ale i velké množství vitaminů, stopových prvků a dalších látek.
Exotické ořechy
Pokud dáváte přednost exotičtějším druhům ořechů, jistě máte rádi například kešu ořechy, pistáciové oříšky nebo pekanové ořechy. Právě kešu oříšky jsou vhodné především na přímou konzumaci ať už klasicky loupané nebo dosolené či máčené v jogurtu. Kešu oříšky jsou zásobárnou velkého množství zdraví prospěšných látek a jejich pravidelná konzumace napomáhá při mnohých chorobách.
Mandle jako zdroj vápníku
Jak už bylo řečeno, ořechy se hojně využívají při přípravě různých dezertů. Ořechy se sekají, melou nebo používají celé na dozdobení. Běžně známe mletá lísková jádra, mleté vlašské ořechy, ale stále častěji se můžeme v receptech, zejména těch zdravých setkat s náhradou běžné mouky například mandlovou moukou. Mandle jako takové jsou velkým zdrojem vápníku a fosforu a mnoha dalších látek. Vyzkoušejte pečení s mandlovou moukou a udělejte něco pro své zdraví.
Klíčová slova: Kešu oříšky, lísková jádra, mandlová mouka