Fotografie od uživatele Lukas ze služby Pexels
Kuchyňské a jídelní nože vydrží i poměrně hrubé zacházení. Rozhodně větší vliv na životnost má tak koroze ve všech podobách. Jak se jí vyhnout a proč se péče o kuchyňské nože vyplatí?
Na začátek si pojďme rozebrat téma koroze u kuchyňských nožů trochu detailněji. Moderní čepele proti ní samozřejmě nabízí celkem slušnou ochranu. Zmínit lze například kuchyňské nože od českého výrobce Mikov, příkladů ale existuje celá řada. Důležitý je v tomto ohledu fakt, že koroze se ani tímto plně nezastaví. Proč?
Čepele nožů mohou zkorodovat kvůli nesprávnému čištění. Skutečně. Korozi může způsobit stálá vlhkost, vysoký obsah soli ve vzduchu či ve vodě nebo kyseliny ze zbytků jídla. Paleta možných záškodníků je tedy poměrně široká, co myslíte? Pojďme si vysvětlit, jak se bránit!
Péče o kuchyňské nože výrazně zvyšuje životnost
Pokud hledáte stále hlavní důvod, proč se o nože lépe a častěji starat, pak stačí jednoduše říct „životnost.” S tou se pojí veškeré benefity péče o kuchyňské nože – nemusíte je tolik měnit; přistupujete zodpovědně k ekologii; nemusíte si zvykat na jiné; apod.
4 Tipy, jak se starat o kuchyňský nůž
1) Po použití umýt pod tekoucí vodou – delší dobu nevyčištěné nože jsou náchylné k vytvoření skvrn od zbytků jídel, které obsahují sůl a kyseliny a mohou tak postupně vyústit ke korozi
2) Myčku klidně, ale… – před vložením nože do myčky ho nejdříve opláchněte pod tekoucí vodou. Po ukončení mycího programu dejte pozor, ať myčku otevřete co možná nejdříve. Horká pára a také vodní kondenzace mohou totiž způsobit korozi čepelí.
3) Mycí prostředek může škodit! – možná vás trošku překvapí, že ani s mycím prostředkem nemusíte mít hned vyhráno. Je dokonce zjištěno, že některé jsou buď až moc agresivní nebo naopak tak málo aktivní, že jen brání přístupu vody. Raději se dvakrát přesvědčte.
4) Pořádek v myčce musí být – vynechat samozřejmě nemůžeme ani možné mechanické poškození, které nejčastěji vzniká v myčce, kdy se čepele dotýkají jiného kovového náčiní. Na to si raději dejte pozor.
Ať už zvolíte do své kuchyně nože Mikov nebo nějaké jiné, vždy na péči myslete. Pořiďte si třeba i jednoduchou brusnou houbičku. K čemu? Kdybyste se náhodou při mytí po dočtení tohoto článku setkali s velmi těžko odstranitelnou špínou, hodně vám pomůže. Pokud totiž skvrny z čepele neodstraníte, nůž vám zkoroduje a vy budete muset zase pro nový…
Používáte nějaké speciální techniky při péči o kuchyňské nože? Určitě nezapomeňte přidat další tipy do komentáře!