Gastro průmysl je velkým a specifickým oborem, který zahrnuje nejen procesy od přípravy surovin, jejich zpracování a balení, ale také samotnou přípravu jídel. Protože je v tomto oboru důležité dodržování hygienických standardů a bezpečnosti práce, musí k tomu být uzpůsobeny i pracovní oděvy.
Výrobní prostředí i prostředí kuchyňských provozů představuje pro zaměstnance místo, kde může docházet k řadě úrazů, jako jsou řezné rány, popáleniny, zlomeniny atd. Proto musí zaměstnavatel zajistit veškeré ochranné pomůcky a pracovní gastro oděvy, které jsou pro výkon povolání nezbytné a které mohou tato nebezpečí eliminovat.
Vlastnosti pracovních oděvů pro gastro průmysl
Už se stalo zvykem, že pracovní oděvy do kuchyně mají bílou barvu, na které je dobře patrné jakékoli ušpinění. Díky tomu je možné sledovat a zachovávat hygienu na pracovišti. Protože je čistota prioritou, měly by být oděvy zhotoveny z odolných materiálů, které vydrží i časté praní.
Ideální volbou jsou bavlněné pracovní oděvy, které jsou nejen odolné, ale také pohodlné a příjemné na nošení. Dobrou volbou jsou pracovní kalhoty do pasu APUS MAN, které lze doplnit bílou pracovní košilí nebo tričkem. V profesionálních provozech se pak využívají slušivé blůzy a kuchařské rondony. Ty mohou být opatřeny zakázkově vyšitým logem firmy.
Pracovní kalhoty
Aby nedošlo ke kontaminaci potravin, je vhodné používat i ochranné pomůcky, jako jsou jednorázové čepice nebo síťky na vlasy. Například ochranná jednorázová čepice VAPI, kterou najdete v nabídce obchodu TOMIS CZ, je vyrobena z netkaného polypropylenu, příjemně se nosí a po použití se jednoduše vyhodí. Doplnit ji lze o jednorázové rukávníky chránící předloktí nebo celé paže.
Jednorázová čepice
Součástí pracovních oděvů do kuchyně mohou být i pracovní pláště, které se pohodlně oblékají i přes civilní oděvy. Před ušpiněním dobře chrání také pracovní zástěry, které mohou být buď do pasu nebo mohou chránit celou přední část těla.
Samozřejmostí by měla být vhodná pracovní obuv, ideálně s podrážkou odolnou proti podklouznutí. V průmyslových podnicích se uplatňuje obuv opatřená kovovou tužinkou ve špici, která chrání chodidlo před zraněním a okopem. Obuv by měla samozřejmě dobře větrat a měla by být pohodlná. Tipy na vhodnou obuv naleznete zde.
V gastro průmyslu by mělo vždy platit, že pracovní prostředí musí být bezpečné a nemělo by zaměstnance nijak ohrožovat.