Matcha horký mléčný koktejl
Ingredience: 2 g zeleného prášku Matcha, 3 dcl horkého polotučného mléka, med
Příprava: Ohřejte polotučné mléko a smíchejte ho s japonským čajem Matcha. Pro eliminaci hrudek je vhodnější promíchat Matcha nejprve s menší částí mléka a následně se zbytkem. Oslaďte medem a můžete podávat.
Muffiny s čajem Matcha
Ingredience: 1 polévková lžíce smaragdového prášku Matcha, 150 g stolního másla, 150 g polohrubé mouky, 125 ml polotučného mléka, 100 g cukru, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, trocha soli
Příprava: Vyšlehejte máslo s cukrem. Jakmile vznikne ucelená hmota, přidejte rozklepnutá vejce a důkladně vše prošlehejte. Do druhé misky dejte polohrubou mouku, prášek do pečiva, sůl a čaj Matcha v prášku. Misku promíchejte. V hrnku důkladně promíchejte polotučné mléko a vanilkový cukr. Nyní postupně vše smíchejte, přičemž nejprve vmíchejte směs z misky do vyšlehané hmoty. Nakonec přimíchejte mléko s Matcha. Vše mícháte tak dlouho, až se vše dostatečně propojí a vznikne celistvá hmota. Touto hmotou vyplňte formičky na muffiny z přibližně 2/3 a vložte je do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia.
Muffiny můžete ozdobit čímkoliv, co máte rádi. Například šlehačkou, horkou čokoládou nebo ovocem.
Buchty s čajem Matcha
Ingredience: 1 čajová lžička prášku Matcha, 250 g mouky, 250 g cukru, 125 g stolního másla, 150 ml polotučného mléka, 2 žloutky, krapet jedlé sody a med
Příprava: Důkladně v misce smíchejte cukr, máslo a med. Potom přidejte vaječné žloutky a vše pořádně promíchejte. V druhé misce smíchejte zelený prášek Matcha, mouku a trochu jedlé sody. Za stálého mícháni vsypejte druhou misku do první. Nakonec postupně vmíchávejte polotučné mléko. Míchejte tak dlouho, až vznikne typické těsto na buchty. Těsto můžete rukama i prohníst. Z těsta vytvořte požadovaný tvar buchet a na vymaštěném pekáči je vložte do trouby a upečte.
Matcha buchty můžete podávat s tvarohem, marmeládou nebo povidly.
Čokoláda s japonským čajem Matcha
Ingredience: 6 g zeleného prášku Matcha, 10 dkg kakaa, 15 dkg 100 % tuku, 15 dkg moučkového cukru, sekané mandle nebo oříšky a 2 polévkové lžíce smetany na vaření (neměla by být nízkotučná)
Příprava: Nejprve si ve vodní lázni rozehřejte tuk. Následně do něj důkladně vmíchejte všechny ostatní ingredience. Doporučujeme to dělat postupně, tedy začít práškem Matcha, pak kakaem, cukrem a ostatním. Tím se zmenší riziko vzniku hrudek v čokoládě. Nakonec hmotu dejte do formiček a nechte vychladnout.
Pokud nemáte rádi mandle nebo oříšky přímo v čokoládě, můžete si Matcha čokoládu udělat bez nich. Alternativně si můžete připravit půlku bez nich a na druhou polovinu oříšky nebo mandle nasypat ihned po nalití do formiček, dokud je hmota ještě teplá.
Oříšková Matcha bábovka
Ingredience: 10 g japonského čaje Matcha v prášku, 1,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek rozdrcených oříšků, 0,5 hrnku cukru, 150 g stolního másla, 75 g bílé čokolády, 3 vejce, 0,5 prášku do pečiva, troška jedlé sody, trocha soli a krapet polotučného mléka
Příprava: Nechte rozpustit bílou čokoládu a máslo ve vodní lázni. V další misce smíchejte nadrcené oříšky, mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Rozklepněte vejce, přimíchejte do nich cukr a pořádně je vyšlehejte. Následně do nich přidejte připravenou směs a také rozpuštěné máslo.
V této části přípravy si tuto hmotu rozdělte na dvě části. Do první části vmíchejte rozehřátou bílou čokoládu a do druhé přimíchejte zelený prášek Matcha. Těsto by nemělo být moc husté, pro zředění požijte trochu polotučného mléka. Ale pozor! Těsto totiž nesmí být ani příliš řídké. Připravené těsto postupně dejte do formy na bábovku a nechte upéct.
Vychladlou bábovku můžete před podáváním posypat cukrem, kakaem nebo přidat šlehačku. Podle toho, jak ji máte rádi.