Mnozí z nás v současnosti vaří více než jindy. Bylinky a koření mohou oživit vaše jídlo a dodat mu rozmanitost, a navíc jsou pro zdraví vašeho srdce lepší než sůl.
Solení může působit jako snadný způsob, jak jídlu přidat chuť, ale časem vede ke zvýšenému krevnímu tlaku a vyššímu riziku srdečních a oběhových onemocnění. Nadměrná spotřeba soli přispívá k závažným onemocněním.
Používání bylinek a koření je skvělým způsobem, jak využít spíž (a zahradu, pokud pěstujete vlastní bylinky). Pokud jste nemohli chodit nakupovat tak často jako jindy, různé bylinky a koření mohou podobným ingrediencím dát úplně nový směr a vytvořit z nich zcela odlišná jídla.
Brzy budete perfektně ovládat chutě Středomoří, severní Afriky, Indie a dalších částí světa.
1. Máta
Chuť máty: Jasná a osvěžující bylinka, která se hodí do sladkých i slaných pokrmů.
Příprava: Pokud můžete, použijte čerstvé listy. Máta se dá snadno pěstovat na parapetu nebo na zahradě (nechte ji v květináči, jinak se rozroste).
Použití: Je skvělá do salátů, těstovin nebo kuskusu. Výborně chutná s mrkví, hráškem nebo s luštěninami.
2. Rozmarýn
Chuť rozmarýnu: Aromatická bylinka s borovicovým aroma. Používejte ho s mírou, jinak může přebít ostatní chutě.
Příprava: Upečte celé snítky s kořenovou zeleninou (mrkev, pastinák, batáty). Pokud používáte sušený rozmarýn, nejprve ho rozdrťte.
Použití: Přidávejte k pečenému či grilovanému masu, do chleba, na domácí pizzu, do rajčatové omáčky, do fazolí, do bramborových nebo vaječných jídel. Zvažte pěstování rozmarýnu, je to mrazuvzdorná rostlina a dobře se jí daří venku.
3. Muškátový oříšek
Chuť muškátového oříšku: Sladká a štiplavá chuť. Dobře funguje v pečených jídlech se skořicí a hřebíčkem.
Příprava: Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek má mnohem lepší chuť než mletý.
Použití: Muškátový oříšek spolu s černým pepřem přidávejte do domácích smetanových a sýrových omáček. Také dodává hřejivost a chuť domácím bramborovým, zelným a květákovým polévkám.
4. Bazalka
Chuť bazalky: Sladká a peprná.
Příprava: Čerstvá bazalka si ponechává více chuti a aroma než ta sušená. Rostlinám bazalky se běžně dobře daří na parapetu. Když sklidíte listy, vyrostou další.
Použití: Je perfektní do pesta, marinád, dresinků, omáček, polévek a salátů. Bazalka se tradičně používá ve středomořské kuchyni, v rajčatových omáčkách na těstoviny, na pizze a v boloňských špagetách. V jihoasijských a thajských pokrmech se používá citrónová, thajská a indická bazalka.
5. CBD olej
Když budete CBD olej při vaření používat poprvé, začněte jen s malým množstvím. Nejlépe funguje s recepty, které v sobě mají nějaký tuk (olej, máslo atd.). Můžete přidat pár kapek do salátových dresinků, smoothie, kokosového oleje nebo másla, při pečení a při mnoha dalších příležitostech! Nejčistší formu cbd získáte u společnosti cibdol. Přečtěte si více o tomto zajímavém produktu na stránkách encyklopedie.
6. Kardamom
Chuť kardamomu: Hřejivé aromatické koření.
Příprava: Přidejte do jídla celé kardamomové lusky nebo použijte celá či mletá semínka.
Použití: Často se přidává do asijských směsí koření a kari past. Kardamom také skvěle funguje v pečených dobrotách a ve sladkém pečivu, kterému spolu s hřebíčkem a skořicí dodá chuť Skandinávie.
7. Chilli/Kajenský pepř
Chuť chilli: Chilli se poměrně hodně liší, co se týče jejich síly, tak raději do jídla nejdříve přidejte jen trošku a ochutnejte. Kajenský pepř je konkrétní druh chilli.
Příprava: Chilli se dá koupit vcelku (čerstvé či sušené), sušené ve formě vloček či prášku nebo jako pálivá omáčka. Chilli omáčky mohou obsahovat hodně soli (nebo cukru v případě sladkých chilli omáček), takže se raději držte prášku, vloček nebo celých chilli papriček.
Použití: Hodí se do většiny pokrmů, včetně dušené zeleniny či mořských plodů nebo do zeleninových polévek. Přidejte špetku chilli s troškou hořčice, abyste okořenili sýrovou omáčku, což vám umožní použít méně sýra. Kombinujte s římským kmínem, koriandrovými semínky a kurkumou, abyste jídlům dodali indickou příchuť.
8. Skořice
Chuť skořice: Nejčastěji se používá do sladkostí, třeba do dortů nebo jablečných koláčů, ale hodí se i do slaných jídel.
Příprava: Prodává se mletá nebo ve formě celých kousků kůry (můžete je nastrouhat nebo přidat celé do jídel, jako jsou kari nebo dušené pokrmy).
Použití: Skořice je důležitým kořením v kuchyni Turecka a Středního Východu, kde se používá k dochucení kuřecích a jehněčích pokrmů. Použijte ji k zesílení chuti slaných koláčů, kari, tažínu, dušeného masa se zeleninou, pečené zeleniny, boloňské omáčky nebo kompotu.