Recept na Bramborový nákyp
Ingredience pro recept
1,2 kg | brambor |
sůl | |
1/2 ks | pórku |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | hladké mouky |
300 ml | zeleninový vývar |
175 g | sýra Philadelphia |
160 g | šunky |
Brambory uvaříme ve slupce v lehce osolené vodě, necháme vychladnout a oloupeme je. Pórek omyjeme, zbavíme případných nečistot, nakrájíme na kolečka a krátce osmahneme ve větší pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Poté osmažený pórek poprášíme trochou hladké mouky, zalijeme zeleninovým vývarem a společně necháme krátce přejít varem. Pak zmírníme teplotu, vmícháme sýr Philadelphia a za stálého míchání necháme pomalu rozpustit.
Troubu předehřejeme na 160st.C. Uvařené brambory nakrájíme na slabší plátky a střídavě se šunkou nakrájenou na plátky naskládáme do tukem vymazané zapékací mísy. Navrch přidáme pórek s rozpuštěným sýrem a bramborovo-pórkový nákyp zapékáme v rozpálené troubě asi 15 minut. Nákyp můžeme dle libosti zdobit čerstvýni bylinkami.