Recept na Halušky s brynzou
Ingredience pro recept
400 g | syrových brambor |
sůl | |
1 ks | vejce |
180 g | hladké mouky |
180 g | hrubé mouky |
100 ml | mléka |
200 g | brynzy |
150 g | slaniny |
250 ml | zakysané smetany |
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme je do mísy a osolíme. Vejce rozklepneme a přidáme k bramborám. Vmícháme oba druhy mouky, dobře promícháme a vypracujeme těsto.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody s kapkou oleje. Přes haluškové síto s většími dírami pak protlačujeme těsto přímo do vody. Můžeme je také nakrájet na pomoučeném prkénku na malé nudličky.
Halušky vaříme doměkka asi 3-5 minut podle jejich velikostí. Poté je vyndáme děrovanou naběračkou.
Do hluboké pánce dáme mléko, v kterém rozpustíme bynzu. Pak přidáme uvařené halušky, promícháme a prohřejeme. Hotové halušky dáme na talíř, posypeme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou a doplníme kopečkem zakysané smetany.