Recept na Lepenice se slaninou
Ingredience pro recept
1 kg | brambor |
sůl | |
kmín | |
500 g | kysaného zelí |
4 lžíce | sádla |
2 ks | cibule |
cukr krupice | |
100 g | slaniny |
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme je na malé kousky. Zalijeme je vroucí vodou, osolíme, přidáme kmín a uvaříme doměkka. Vodu z brambor slijeme a brambory rozšťoucháme. Šťávu z kysaného zelí slijeme. Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme je vodou a necháme na sítu odkapat. Poté zelí překrájíme na menší kousky. Třetinu zelí odložíme stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jednu cibuli zesklovatíme na části rozehřátého sádla. Přidáme zbytek zelí a chvíli smažíme. Zelí ochutíme solí, kmínem a cukrem a dusíme doměkka. Hotové zelí vmícháme do šťouchaných brambor, přidáme zbývající třetinu zelí a rozdělíme na porce. Druhou cibulku osmažíme se slaninou a posypeme ji na lepenici.