Recept na Rýžový nákyp
Ingredience pro recept
2-3 hrnky | mléka |
špetka | soli |
1 hrnek | rýže |
100 g | másla nebo hery |
5 lžic | moučkového cukru |
1 ks | vanilkového cukru |
3 ks | vejce |
1 velká sklenice | zavařeného ovoce |
Necháme zahřát mléko se špetkou soli, do horkého přidáme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši (15-20 minut). Odstavíme, přidáme máslo, zamícháme a osladíme dle chuti. Necháme vychladnout. Do studené kaše vmícháme žloutky a polovinu tuhého sněhu z bílků. Polovinu kaše dáme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem, poklademe okapaným ovocem, přikryjeme druhou půlkou kaše a nahoru dáme zbylý sníh. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut při 200st.C. Než se nákyp zapeče, svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, kterým poléváme jednotlivé porce nákypu.