Recept na Škubánky s mákem
Ingredience pro recept
800 g | brambor |
sůl | |
120 g | hladké mouky |
150 g | másla |
50 g | moučkového cukru |
50 g | mletého máku |
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme je ve větším hrnci v lehce osoloné vodě téměř doměkka. Vodu slijeme a odložíme stranou. Brambory rozmačkáme a obrácenou vařečkou do nich uděláme několik otvorů až ke dnu hrnce. Nasypeme do nich stejnoměrně mouku a vše zalijeme asi polovinou slité horké vody z brambor. Hrnec zakryjeme pokličkou a na velmi mírném ohni necháme asi 15-20 minut propařit. Přebytečnou vodu slijeme a z hmoty vytvoříme hladké těsto. Lžící namočenou v horkém sádle vykrajujeme škubánky a kladme je na talíř. Nakonec je přelijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem a posypeme mákem a moučkovým cukrem.