Recept na Velikonoční koblihy
Ingredience pro recept
50 g | másla |
100 g | cukr krupice |
3 ks | žloutky |
2 lžíce | rumu |
250 ml | vlažného mléka |
30 g | droždí |
citronová kůra | |
špetka | soli |
500 g | hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto |
slunečnicový olej na smažení | |
marmeláda na naplnění |
20 menších koblih:
- Odlijte část mléka, přidejte do něj dvě lžíce mouky a lžičku cukru, rozdrobené droždí a vše zamíchejte. Nechte vzejít kvásek.
- Změklé máslo důkladně utřete s cukrem do pěny. Po jednom do něj zašlehejte žloutky a rum.
- Do směsi přidejte kvásek a vlažné mléko. Po částech přisypávejte mouku. Těsto přendejte do robotu a nechte hníst asi 5 minut. Těsto lze vypracovat i ručně, ale je to dřina - chce to aspoň 10 minut s vařečkou. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte placku. Na polovině těsta si skleničkou naznačte kroužky. Doprostřed dejte džem. Vykrájejte si kolečka a skleničkou přimáčkněte k naznačeným kolečkům. Tuto fázi je třeba udělat důkladně, koblihy se nesmí nikde otevírat, protože by do nich natekl olej při smažení. Koblihy nechte ještě 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočte rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.
- Rozpalte v hrnci velké množství oleje a koblihy v něm z obou stran osmažte . Pozor na připalování, smažte spíš zlehka. Začněte jednou stranou a přikryjte pokličkou, pak odkryjte, otočte, dosmažte.