Recept na Měkké perníčky
Ingredience pro recept
40 dkg | hladké mouky |
14 dkg | moučkového cukru |
1 lžička | jedlé sody |
1 lžička | perníkového koření |
5 dkg | másla |
2 ks | vejce |
2 lžíce | medu |
1 ks | žloutek na potření |
Bílková poleva |
Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
Troubu předehřejeme na 160°C a plechy na pečení vyložíme pečícím papírem. V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody.
Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájíme tvary a skládáme je na plech. Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potřeme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk.
Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou.