Recept na Játra se slaninou
Ingredience pro recept
500 g | vepřových jater |
mletý černý pepř | |
hladká mouka | |
1/2 lžičky | worcestrová omáčka |
1 lžička | citronové šťávy |
slanina | |
sůl |
Játra omyjeme. odblaníme, nakrájíme na plátky a lehce opepříme. Plátky jater obalíme v mouce a vložíme na rozehřátý olej. Játra nikdy nesolíme před jejich úpravou, ztvrdla by. Rovněž je musíme smažit pomalu, aby se na povrchu neutvořila kůrka, protože by pak zhořkla. Hotová játra vyjmeme a uchováme v teple.
Do výpeku vmícháme lžíci mouky, osmahneme ji, zalijeme vodou a osolíme nebo přidáme asi půl kostičky masoxu. Omáčku za stálého míchání povaříme a pak dochutíme worcesterem a citronem. Plátky skaniny osmahneme na pánvi z obou stran dokřupava. Játra rozložíme na talíře, osolíme, přelijem omáčkou a ozdobíme plátky slaniny. Podáváme se smaženými bramborovými hranolky nebo dušenou rýží.