Recept na Kachna na kmíně
Aby kachna nebyla „samá kost“, měla by vážit alespoň dva kilogramy. Pokud použijeme kachnu mraženou musíme ji nechat zvolna rozmrazit bez žádného urychlování.
Syrovou kachnu krátce opláchneme studenou vodou a dobře osušíme svrchu i uvnitř. Kachnu dobře prohlédneme ze všech stran. Jestliže má na křídlech a na biskupu zbytky brků vytaháme je.
Do kůže a do vnitřku vetřeme asi lžičku soli. Necháme chvíli odležet. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Připravíme si pekáč s víkem. Víko musí dobře přiléhat. Kachnu vložíme do pečící nádoby a z obou stran posypeme kmínem. Co z ní spadne, zůstane v pekáči. Otočíme ji na prsa a podlijeme asi decilitrem vody, víc ne. Pekáč zakryjeme poklicí, vložíme do rozpálené trouby a teplotu snížíme na 100 stupňů Celsia. Jestliže si kachnu „předpékáme“ den dopředu, necháme ji péct tak dvě hodiny, pak troubu vypneme a kačenu v ní necháme až do vychladnutí. Po celou dobu si jí nemusíme všímat. Druhý den asi tři hodiny před podáváním pečené kachny opět zahřejeme troubu, kačenu obrátíme na záda, přikryjeme, dáme do trouby, snížíme teplotu a další dvě a půl hodiny kachnu pečeme při 100 stupních. Po té době bude kachní maso dokonale měkké. Aby kachna měla tu pravou křupavou kůrku, sundáme víko pekáče, kačenu dobře polijeme vypečeným sádlem a šťávou, teplotu v troubě zvýšíme na 200 stupňů a asi dvacet minut až půl hodiny kachnu dopečeme.
Během přípravy kachny máme dost času na přípravu přílohy jako je červené nebo bílé kysané zelí, bramborový či houskový knedlík.