Recept na Svíčková na smetaně
Ingredience pro recept
400.00 gr | hovězí svíčkové |
60.00 gr | slaniny |
1.00 ks | cibule |
40.00 gr | másla |
100.00 gr | kořenové zeleniny |
4.00 ks | celého pepře |
3.00 ks | nového koření |
2.00 ks | bobkového listu |
1/2 ks | citronu |
2.50 dl | smetany |
3.00 lžíce | hladké mouky |
0.00 | ocet |
0.00 | sůl |
Slaninu zbavenou kůže nakrájíme na proužky, maso opláchneme ve studené vodě a osušíme čistou utěrkou. Potom v něm uděláme ostrým nožem nebo špikovací jehlou otvory do nichž zasuneme proužky slaniny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme ve studené vodě a rovněž nakrájíme na kolečka.
Připravené maso osolíme, opepříme, opečeme v pekáčku na másle ze všech stran a vyjmeme je. Ve výpeku z masa orestujeme nakrájenou zeleninu, na ni vložíme zpět opečené maso, přidáme koření a zlehka podlijeme vývarem, necháme vychladnout a uložíme do chladničky odležet do rána. Poté přidáme citron omytý ve vlažné vodě a nakrájemý na plátky, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka. Během dušení maso přeléváme vydušenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí nakrájíme přes vlákno na porce.
Z omáčky vyjmeme koření, přijilene smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku a necháme povařit. Povařenou omáčku přecedíme a zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme do omáčky. Nakonec přisladíme, přisolíme nebo přikyselíme, necháme přejít varem a přelijeme přes porce masa. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Venca26. srpna 2014 ve 15:40"Dobré svíčkové snad nikdo neodolá" Já ji nemůžu ani vidět! Já bliju i když ji někdo jí u stolu vedle v restauraci!