Recept na Úpický řízek
Ingredience pro recept
ŘÍZEK | |
400 g | vepřového masa |
sůl | |
40 g | hladké mouky |
1-2 ks | vejce |
2-3 lžíce | mléka |
100 g | strouhanky |
olej | |
ZELÍ | |
0,5 kg | kysaného zelí |
kmín | |
4 lžíce | oleje |
2 ks | cibule |
0,5 ks | brambory |
1 lžíce | hladké mouky |
cukr | |
ocet | |
KNEDLÍK | |
500 g | polohrubé mouky |
2 ks | housky |
3 dl | vlažného mléka |
25 g | kvasnic |
1 lžička | cukru |
Vepřový smažený řízek:
Vepřové plátky (kotleta, kýta) opláchneme ve studené vodě, osušíme, naklepeme, posolíme a obalujeme v trojobalu. Nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vejci s mlékem a nakonec ve strouhance. Olej rozpálíme v pánvi na plotně, vkládáme do něho obalené řízky a smažíme po obou stranách do červena.
Kysané zelí dušené:
Kysané zelí slijeme (pokud je moc kyselé propláchneme), necháme okapat a překrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do hněda. Přidáme k zelí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku a promícháme. Touto směsí zahustíme zelí a ještě chvíli dusíme. Nakonec přidáme ocet, cukr a sůl podle chuti.
Houskový knedlík:
V míse smícháme mouku, housku nakrájenou na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme kvasnice, špetku soli, cukru a promícháme. Těsto nám díky použitým ingrediencím bude lépe kynout. Zpracujeme na vláčné těsto. Mísu vysypeme moukou a uzavřeme. Necháme 30 - 45 minut kynout. Poté těsto rozdělíme na dvě části a dáme vařit do osolené vody na 17 minut. Po vyjmutí houskový knedlík propícháme, aby nespadnul.
Na přelití použijeme šťávu-výpek z pečeného vepřového masa.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Jana10. března 2018 ve 17:26Tento recept dělala moje maminka s tím rozdílem, že smažila řízek z krkovičky a jako přílohu dělala dušené kysané zelí a bramborové malé knedlíčky ( noky).Po uvaření knedlíčku je smíchala s podušeným ochuceným kysaným zelím a usmaženou cibulkou.Bylo to skvělé!!!
- Autor: Marek29. března 2018 ve 09:02Dobrota největší :-)