Recept na Velikonoční hlavička
Ingredience pro recept
100 g | sádla |
2 ks | cibule |
200 g | drůbežích jater |
1 dcl | černého piva |
1 hrst | nasekaných bylinek |
500 g | strouhanky |
3 dcl | mléka |
200 g | uzeného masa |
200 g | pečeného vepřového boku |
200 g | slaniny |
5 ks | vejce |
sůl | |
mletý černý pepř | |
muškátový oříšek |
Na pánvi rozehřejeme část tuku, zpěníme na něm jednu nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájená játra, osmahneme je, podlijeme pivem a krátce podusíme. Na jiné pánvi osmahneme na zbylém tuku druhou nakrájenou cibuli, přidáme směs bylinek (pažitka, petrželka, listy mladých kopřiv a pampelišek) které jsme předtím spařili horkou vodou a nasekali nadrobno, a krátce podusíme. Strouhanku nebo kostičky veky zalijeme mlékem, které necháme vsáknout. Uvařené uzené a vepřové maso nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou slaninu, podušená játra, bylinkovou směs, strouhanku nebo housky a na závěr vmícháme osolená a opepřená vejce okořeněná špetkou muškátového oříšku. Dobře promícháme, směs vložíme do vymaštěného pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut.
Podáváme se zeleninovým salátem.