Recept na Bavorské vdolečky
Ingredience pro recept
nastrouhaný tvrdý tvaroh | |
marmeláda | |
zakysaná smetana | |
1 ks | vejce |
1 | žloutek |
1/2 lžičky | soli |
2 polévkové lžíce | cukru |
2 polévkové lžíce | změklé Hery |
2 polévkové lžíce | rumu |
20 g | droždí |
250 ml | mléka |
500 g | polohrubé mouky |
Na těsto: 20g droždí, 250 ml mléka, 2 PL cukru, 1/2 čl soli, 2 PL rumu, 2 PL změklé Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 500 g polohr. mouky ( já dělám z dávky a půl)
Na zdobení: marmeláda/džem (nejlepší je jahodový), zakysaná smetana, na posypání nastrouhaný tvrdý tvaroh
POSTUP PŘÍPRAVY
Všechny suroviny dáme do DP na program Těsto, nebo klasicky vypracujeme kynuté těsto. Po vykynutí dáme na Vál, rozdělíme na 2-3 části a vyválíme na placku tlustou 0,5-1 cm.
Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout.
Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje (vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde to velmi rychle :-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné.
Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru.
Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku.