Recept na Čokoládová sova
Ingredience pro recept
325 g | másla |
325 g | hořké čokolády |
2 lžičky | vanilkového extraktu |
325 g | hladké mouky |
1 lžička | prášku do pečiva |
1 lžička | jedlé sody |
450 g | měkkého třtinového cukru |
5 ks | vejce |
300 ml | zakysané smetany |
poleva | |
250 g | másla |
350 g | moučkového cukru |
50 g | kakaa |
2 lžíce | mléka |
ozdoba | |
8 ks | bílých peciček |
čokoládové pecičky | |
čokoládové hoblinky | |
60 g | žlutého marcipánu |
125 g | čokoládových tyčinek |
Máslo a čokoládu dáme do hrnce a za stálého míchání zahříváme dokud se vše nerozpustí a nespojí v hladkou hmotu. Odstavíme z tepla a vmícháme vanilkový extrakt (vnitřek-semínka vanilkového lusku).
Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva a sodou do velké mísy. Přidáme cukr a mícháme tak aby ve směsi nebyly žádné hrudky. V jiné misce smícháme vejce se zakysanou smetanou a nalijeme na směs mouky. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme dohladka.
Směs rozdělíme rovnoměrně do vymazané 20cm dortové formy a čtvercového 18cm pekáčku. Dobrý způsob, jak zkontrolovat zda je směs roznoměrně rozdělena, je dát párátko do každé směsi a každé by mělo být stejně ponořené. Pečeme v předehřáté troubě na 160st.C asi 1 hodinu. Zda je upečeno opět zjistíme párátkem nebo špejlí, které zapíchneme do těsta a pokud na něm neulpí žádné těsto je hotovo. Po upečení necháme vychladnout.
Na polevu vymícháme v misce máslo do pěny, přidáme moučkový cukr a kakao a rozmícháme. Nakonec přidáme mléko a promícháme do hladké konzistence.
Vychladlý korpus vylkopíme na dřevěnou desku. Kulatá část bude sloužit jako tělo, čtverhranný rozřízneme napůl a z jedné půlky vykrojíme podle kulaté formy půlkruh který rozřízneme na půl na křídla (viz obrázek). Zbytek bude sloužit na uši.
Jednotlivé části spojíme k sobě trochou polevy a celý dort potřeme polevou. Čokoládové hoblinky uložíme na křídla (můžeme si je udělat z kousku čokolády škrabkou na brambory). Na celé tělo uložíme čokoládové pecičky. Na spodní část dáme čokoládové sučenky jako plot . Pomocí vidličky označíme polevu na uších. Čokoládové drobky umístíme mezi ušima do tvaru V. Bílé čokoládové pecičky uložíme na oči a do středu dáme jednu hnědou. Z jedné třetiny marcipánu vytvarujeme zobák a ze zbývajícího uděláme nohy. Zdobení dáváme do ještě měkké polevy aby se přilepily. A potom necháme vše ztuhnou.
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Marek11. února 2015 ve 21:32To musí být ten nejúžasnější dort na světě :-)