Recept na Jablečný mřížkový koláč
Ingredience pro recept
450 g | strouhaných jablek |
2 lžíce | cukru |
1 ks | vanilkového cukru |
1 lžička | mleté skořice |
300 g | hladké mouky |
100 g | pískového cukru |
1/2 ks | prášku do pečiva |
125 g | změklé Hery |
2 ks | vejce |
3 lžíce | mléka |
Nastrouháme jablka na drobné nudličky. Vložíme je do mísy a podle jejich kyselosti přídáme asi 2 lžíce cukru. Dále přidáme balíček vanilkového cukru a lžičku mleté skořice. Vše dobře promícháme a náplň máme hotovou.
Na vál nasypeme hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a na sucho zamícháme. Přidáme změklou heru, jedno vejce a začneme hnětat těsto. Asi po minutě přidáme mléko a těsto na válu dohněteme.
Z hotového těsta odkrojíme 1/4, kterou si necháme na výrobu mřížky. Těsto si podsypeme hladkou moukou, kterou si nasypeme i na těsto, aby se nám nelepilo na váleček. Rozválíme placku o něco větší, než je forma, ve které budeme koláč péci. Formu si vymažeme malým množstvím oleje, a pokud není silikonová, tak ji vysypeme asi lžící polohrubé mouky. Těsto natáhneme na váleček a přeneseme do formy. Usadíme ho tak, aby se všude dotýkalo stěn formy a přebytek ořízneme. Do formy vložíme jablečnou náplň z mísy a uhladíme ji, aby byla na všech místech stejně vysoká. Ořízlé těsto společně se 1/4, kterou jsme si oddělili rozválíme na placku o velikosti takové, jako je forma. Nezapomeneme opět podsypat hladkou moukou, aby se těsto na váleček nelepilo. Placku nařežeme na proužky, jejichž velikost je pouze na naší fantazii. Proužky těsta dáme na koláč a potom rokvrdlaným vajíčkem potřeme celou mřížku.
Pečeme při 180°C asi 40 minut.
Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.