Recept na Lehký dortík
Ingredience pro recept
troška | rumu |
nastrouhaná margotka | |
kakao | |
1 ks | smetany na šlehání |
1 ks | pomazánkového másla |
1 hrnek | polohrubé mouky |
1/2 hrnku | oleje |
1/2 balíčku | prášku do pečiva |
1/2 hrnku | mléka |
1/2 hrnku | cukru |
2 ks | zakysané smetany |
2 ks | vajec |
Postup
Těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, půl hrnku cukru, půl hrnku mléka, půl hrnku oleje, půl prášku do pečiva, 2 vejce, kakao.
Vše krom kakaa smícháme, část oddělíme a přimícháme kakao. Spodek dortové fotry vyložíme pečícím papírem a začneme dávat těsto. Na střed začneme střídavě dávat lžící těsta a vždy 3 lžíce světlého, 2 lžíce tmavého, až do vypotřebování všeho těsta Pečeme cca 20-30 minut na 160 stupňu.
Po vychladnutí na korpus dáme krém: 1 pomazánkové máslo vyšleháme s cukrem dle chuti, přidáme 2 zakysané smetany a 1 smetanu na šlehání. Mužeme přidat trošku rumu nebo rumové tresti. Povrch posypeme strouhanou margotkou a dáme do lednice nejlépe přes noc vychladit.