Recept na Punčové řezy
Ingredience pro recept
10 ks | vejce |
200 g | cukr krupice |
200 g | polohrubá mouka |
1 ks | potravinářská barva |
marmeláda | |
NA ROZVAR | |
200 ml | vody |
300 g | cukru krupice |
punčové aroma | |
trochu | citronové šťávy |
poleva | |
300 g | moučkového cukru |
3 lžíce | vařícího mléka |
2 lžíce | citronová šťáva |
Piškoty budou dva, takže si suroviny rozdělíme na půl : 5 vajec, 100g cukru a 100g mouky.
Vejce a cukr dáme do úzké a vysoké nádoby a umixujeme do bílé pěny (trvá to cca 10 min). Pak lehce vmícháme mouku. Vylejeme na plech, kam jsme předtím dali pečící papír a upečeme.
Druhý plát piškotu uděláme stejně jako první, jen do těsta přidáme barvivo - já používám klasické práškové.
Rozvar: Vodu přivedeme k varu a necháme v ní rozpustit cukr, přidáme trošku citronky, nebo citronobé šťávy. Nakonec přidáme punčové aroma nebo tresť ( klidně můžem dát i trochu rumu, ale opatrně na něj).
Poleva:
Do vařícího mléka přidáme cukr moučku a citronovou šťávu. Metličkou mícháme, dokud poleva nezhoustne, musí být hladká a lesklá. Malou část polevy si odleje do mističky, přidáme do ní červené barvivo a smícháme.
První (bílý) plát rozkrojíme podélně, vzniknou mám dva pláty. Jeden namažeme marmeládou a dáme na něj červený plát, ten silně poléváme rozvarem, pak namažeme marmeládou a přiklopíme druhým bílým plátem. Zatížíme na cca 2 - 3 hodiny. Pak na něj dáme cukrovou polevu.
Bílou polevou polejeme celý moučník a červenou polevou vytvoříme v té bílé vzory, reliéfy, obrázky, kdo jak chce.
Poznámka:
Doporučuji nakrájet na kousky ještě předtím než zaschne poleva.
Po zaschnutí se poleva krájí hůř - pokud nemáte opravdu ostrý nůž tak drobně praská.
Nenechte se odradit postupem, možná pro někoho vypadá složitě, ale ve skutečnosti je to lehké a moc chutné
Komentáře k receptu:
Přidat nový komentář
- Autor: Pepa06. října 2016 ve 09:30Tak kdy už budou ty vánoce dal bych si :-)