Recept na Rybízový koláč
Ingredience pro recept
500 g | hladké mouky |
250 ml | vlažného mléka |
125 g | krupicového cukru |
1/2 kostky | droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutek |
100 g | másla |
1/4 lžičky | soli |
1/2 lžičky | citronové kůry |
náplň | |
500 g | měkkého tvarohu |
2 ks | vejce |
3 lžíce | cukru |
300 g | rybízu |
Mouku vsypeme do mísy, doprostřed nalijeme trochu mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce a žloutek, máslo, zbytek cukru, sůl, mléko a citronovou kůru a vypracujeme těsto, které necháme v teple hodinu kynout. Těsto vyválíme na placku o rozměru plechu, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomažeme směsí z tvarohu, vajec a cukru, posypeme rybízem a drobenkou (140g hrubé mouky, 90g krupicového cukru, vaniklový cukr, 100g másla) a pečeme při teplotě 180st.C zhruba 25 minut.