Recept na Staročeská vánočka
Ingredience pro recept
40 g | droždí |
100 ml | mléka |
400 g | hladké mouky |
špetka | soli |
100 g | krupicového cukru |
1 ks | vanilkového cukru |
muškátový oříšek | |
4 ks | žloutky |
2 lžíce | rumu |
150 g | másla |
citronová kůra | |
50 g | hrozinek |
50 g | mandlí |
1 ks | vejce |
Droždí rozdrobíme do poloviny teplého mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít.
Mouku prosejeme, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr a muškátový oříšek. Přidáme žloutky, rum, kvásek, rozpuštěný tuk, zbytek mléka a trochu citronové kůry. Těsto důkladně zpracujeme-prohněteme (nejlépe rukama), necháme na teplém místě vykynout, poté znovu prohněteme a necháme ještě vykynout.
Přidáme dle chuti rozinky a mandle a necháme ještě jednou vzejít. Pak těsto rozdělíme na 9 dílů a vytvarujeme válečky. Spodní díl spleteme ze 4, když máme upleteno uděláme středem hřbetem dlaně žlábek, který potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na něj položíme střední pramen spletených ze 3, opět uděláme žlábek a potřeme vajíčkem. Na něj dáme vrchní pramen ze 2. Prostřední a horní pameny se snažíme zahnout až pod spodní prameny. Vánočku spojíme kolmo dolů špejlemi asi na 4 místech. Dáme na plech na pečící papír, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme mandlemi a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Troubu rozehřejem na 220st. C vložíme vánošku a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 160st. C a dopékáme 40 minut.