Recept na Velikonoční mazanec
Ingredience pro recept
1,5 kostky | droždí |
vlažné mléko | |
200 g | moučkového cukru |
200 g | hery |
4 ks | vejce |
1 kg | polohrubé mouky |
sůl | |
rozinky | |
mandle | |
vejce na potření |
Droždí smícháme s trochou mléka a cukru a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklou Heru s cukrem a vejci, pak přidáme mouku, sůl, a trochu mléka, promícháme a přilijeme kvásek. Vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu. Pak do těsta zapracujeme rozinky a pokrájené mandle. Těsto necháme kynout zhruba 120 minut na teplém místě, pak ho rozdělíme na čtyři díly a vypracujeme z nich bochánky, které přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvilku kynout. Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě při 200st.C dozlatova.