Recept na Domácí žitný chléb z kvásku
Ingredience pro recept
1 polévkové lžíce | chlebového koření |
1 polévkové lžíce | medu |
1 polévkové lžíce | žitného kvasu |
13 g | soli |
180 ml | vody |
180g g | žitné mouky |
350 ml | vlažné vody |
40 g | slunečnicových semínek |
400 g | mouky (můžete namixovat žitnou a pšeničnou) |
Večer před pečením chleba si založte rozkvas z žitného kvásku
• 1 PL (polévkovou lžíci) žitného kvasu
• 180 g celozrnné žitné mouky
• 180 g vody
Necháme stát na lince cca 10-12 hodin
Co vše potřebujete na kváskový žitná chleba:
• kvas, který máte v misce z předešlého dne, cca 350 g
• 350 g vody
• 400 g žitné mouky (je možné smíchat např. 200 g žitné + 200 g pšeničné mouky)
• 40 g slunečnicová semínka
• 13 g soli
• 1 PL (polévkou lžíci) medu
• 1 PL chlebového koření - vyzkoušela už jsem jich opravdu hodně, ale tohle mám nejraději :-)
Jak se tento chléb připravuje?
• Rozkvas, který nám stál 10-12 hodin smícháme s moukou, vodou, semínky medem, solí a chlebovým koření.
• Vše smíchejte dohromady a vložte do předem vymazané chlebové formy.
• Nahoru chleba posypejte semínky.
• Formu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte cca 3-5 hodin kynout.
• Chleba pečte na 200 stupňů cca 1 hodinu.
Přeji vám dobrou chuť!