Recept na Škvarkové kostky
Ingredience pro recept
1,5 dcl | mléka |
20 g | droždí |
1 lžička | cukru |
500 g | polohrubé mouky |
1 ks | vejce |
125 ml | kysané smetany |
sůl | |
250 g | škvarků |
1 ks | vejce na potření |
Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Přilejeme ho k prosáté mouce, přidáme vše ostatní mimo škvarků a zaděláme těsto. Necháme vykynout, pak vykynuté těsto rozválíme, posypeme pokrájenými škvarky, přehneme, znovu rozválíme a to opakujeme 2x. Pak těsto vyválíme, rozkrájíme na kostky a necháme na plechu asi 15 min ještě kynout. Nakynuté kostky můžeme přizdobit tak, že na ně nožem uděláme mřížku. Pak pomažeme vejcem, můžeme posypat pekařskou (hrubou) solí a kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.