Recept na Vánočka
Ingredience pro recept
30 g | droždí |
600 g | hladké mouky |
1 lžička | soli |
140 g | cukru |
1 špetka | muškátového květu |
1 ks | vejce |
120 g | hery |
1/4 l | mléka |
1 lžička | citronové kůry |
1 hrst | rozinek |
1 hrst | loupaných nasekaných mandlí |
Droždí rozdrobíme do poloviny teplého mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít.
Mouku prosejeme, přidáme sůl, cukr a muškátový květ. Přidáme vejce, kvásek, rozpuštěný tuk, zbytek mléka a citronovou kůru, rozinky namočené v rumu a sekané mandle. Těsto důkladně zpracujeme-prohněteme (nejlépe rukama), necháme na teplém místě vykynout, poté znovu prohněteme a necháme ještě vykynout. Poté dáme těsto do vymazané a vysypané vánočkové formy potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do trouby rozehřáté na 220st. C a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 160st. C a dopékáme 40 minut.