Recept na Slepičí vývar s knedlíčky
Ingredience pro recept
1 ks | slepice |
3 l | vody |
sůl | |
10 ks | celého pepře |
3 ks | nového koření |
2 ks | bobkového listu |
500 g | kořenové zeleniny |
1 ks | velká cibule |
1 hrst | zeleného hrášku |
Opláchnutou a očištěnou slepici vložíme do hrnce se studenou vodou, trochu osolíme, přivedem k varu a necháme vařit asi 30 minut. Sebereme pěnu z vývaru, vsypeme koření a dále vaříme asi hodinu. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a pozvolna vaříme ještě asi hodinu. Hotový vývar scedíme, maso uložíme stranou pro další využití (např. do rizota), zeleninu necháme částečně zchladnout a nakrájíme ji na kostičky. Vývar svaříme asi na 1 litr, dochutíme ho solí, případně polévkovým kořením a přidáme do něj kořenovou zeleninu a hrášek povařený v osolené vodě. Vývar se zeleninou nalijeme do talířů s uvařenými knedlíčky, posypeme pažitkou nebo petrželkou a podáváme.
Knedlíčky do polévky - viz slaninové knedlíčky