Recept na Čokoládová placička se zmrzlinou
Ingredience pro recept
špetka | soli |
1/2 šálku | vody |
1/2 šálku | mandlí |
1/2 šálku | lněného semínka |
2 ks | zralých banánů |
2 ks | zralých broskví |
4 lžíce | kakaového prášku |
Suroviny
Čokoládové placičky
- 1/2 šálku lněného semínka
- 1/2 šálku vody
- 2 zralé banány
- 4 lžíce kakaový prášek
- špetka soli
Raw zmrzlina
- 2 zralé banány
- 2 zralé broskve
- 1/2 šálku mandlí
- 2 dcl vody
Postup přípravy
Placičky připravíme tak, že nejprve rozemeleme lněná semínka na mouku a namočíme je na 20 minut do vody. Vzniklou lněnou kašovitou hmotu dáme spolu s ostatními surovinami na přípravu placiček do mixéru a umixujeme do hladka. Dle potřeby přidáme vodu. Ze vzniklé hmoty tvoříme pomocí lžíce na pečicí papír placičky v průměru 6 cm a 1 cm vysoké. Raw čokoládové placky sušíme v dehydrátoru 6 hodin při teplotě 42°C.
Zmrzlinu připravíme tak, že necháme v mrazáku zmrznout na větší kusy nakrájené banány a broskve. Mezitím si připravíme raw mandlové mléko: neloupané madle namočíme do 3 dcl vody na 5 hodin a pak společně s vodou, ve které jsme je měli namočené rozmixujeme v mixéru. Rozmixované mandle s vodou scedíme přes plátno nebo sítko a získáme výborné mléko, které má široké využití v raw food.
Zmrzlé ovoce dáme do mixeru, přidáme mléko a mixujeme do konzistence zmrzlinového krému. V případě, že je zmrzlina příliš hustá, přidáme mandlové mléko, v případě, že je zmrzlina velmi řídká, dáme ji zmrznout do mrazáku.
Čokoládovou raw polevu připravíme tak, že do rozpuštěného kokosového oleje pečlivě vmícháme agávový sirup a kakaový prášek.
Tipy na servírování
Zmrzlinu servírujeme na čokoládové placičky a poléváme raw čokoládovou polevou. Poleva na zmrzlině ihned ztuhne. Délka skladování placiček nám není známá, neboť vše velmi rychle sníme.