Recept na Pljeskavica
Ingredience pro recept
namočená dýňová semena | |
1 ks | sušené datle (měkké) |
1 šálek | namočených vlašských ořechů |
1 lžička | šalvěje (sušená nebo čerstvá) |
1 lžička | tymiánu (sušený nebo čerstvý) |
1 šálek | sušených rajčat |
1 lžička | majoránky |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 šálek | krájených čerstvých rajčat |
1 stroužek | česneku |
1 šálek | nasekané cibule |
1/2 šálku | vody |
1/4 šálku | tamari omáčky |
2 šálky | krájených žampionů |
2 šálky | nastrouhané mrkve |
3 lžíce | olivového oleje |
5 listů | čerstvé bazalky |
Pljeskavica
Suroviny
- 2 šálky nastrouhané mrkve
- 2 šálky krájených žampionů
- 1 šálek nasekané cibule
- 1 šálek namočených vlašských ořechů
- 0,5 namočených dýňových semen
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálky Tamari omáčky
- 1 lžička šalvěje (sušená nebo čerstvá) – lze nahradit bazalkou
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu (sušený nebo čerstvý)
Příprava
Na dvě hodiny namočíme dýňová semínka a vlašské ořechy, které potom pomeleme na mouku. Mouku s ostatními surovinami vložíme do kuchyňského robotu (mixéru) a rozmixujeme na hrubší hmotu – těsto. Lžicí tvoříme na pečící papír placky 8-10cm o průměru 2-2,5cm vysoké. Připravené placky sušíme v dehydrátoru (sušičce) po dobu 5-6h na teplotu 42°C.
Rajčatová salsa
Suroviny
- 1 šálek sušených rajčat
- 1 šálek krájených čerstvých rajčat
- 1 sušená datle (měkká)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 5 velkých listů čerstvé bazalky
- 1/4 šálku vody
Příprava
Do mixéru vložíme všechny suroviny a rozmixujeme do hladké omáčky (salsy). Dochutíme dle potřeby.
Tipy na servírování
Pljeskavicu můžeme podávat jak studenou, tak mírně ohřátou v sušičce například s rajčatovou salsou (viz. recept) nebo se zeleninou. Pljeskavica je také vhodná pro raw food hamburgery jako hlavní náplň.