Recept na Rawburger
Ingredience pro recept
bazalka | |
kayenský pepř | |
1 šálek | nastrouhané mrkve |
1 lžička | šalvěje |
1 šálek | cibule |
1 lžička | majoránky |
1 lžička | tymiánu |
1 šálek | vlašských ořechů |
1,5 šálku | lněných semínek |
1/2 lžičky | soli |
1/2 šálku | dýňových semínek |
1/4 šálku | tamari omáčky |
100 g | sušených rajčat |
2 šálky | nakrájených hnědých žampionů |
2 stroužky | česneku |
2,5 šálku | naklíčeného kamutu (nebo jiné obiloviny - ječmen, pohanka) |
3 - 4 dcl | vody |
4 lžíce | olivového oleje |
Suroviny
Hamburger
- 2,5 šálku naklíčeného kamutu (nebo jiné obiloviny – ječmen, pohanka)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1,5 šálku lněných semínek
Placky
- 1 šálek nastrouhané mrkve
- 2 šálky nakrájených hnědých žampionů
- 1 šálek cibule
- 1 šálek vlašských ořechů
- 1/2 šálku dyňových semínek
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku tamari omáčky 1 lžička šalvěje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
Rajčatová raw salsa
- 100g sušených rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- bazalka
- kayenský pepř
- 1-2dcl vody
Příprava
Na rawburger necháme naklíčit semena kamutu nebo jiných obilovin (pohanka, ječmen). Klíčky spolu s vodou, olivovým olejem mixujeme v kuchyňském robotu. Poté do mísi přidáme ostatní suroviny a ručně uhněteme těsto. Z těsta tvoříme placky o průměru 7 cm a výšce 2-3 cm. Dehydrujeme 3 hodiny při 42 °C, pak rawburger placky otočíme a sušíme ještě další 3 hodiny.
Placky do náplně rawburgeru připravíme tak, že namočíme vlašské ořechy a semena dýně na 1 hodinu do vody. Pak je rozemeleme v kuchyňském robotu a dalšími surovinami do hladké hmoty. Místo hub můžeme použít lilek. Ze vzniklé hmoty tvoříme placky o průměru 7 cm a výšce 2 cm. Vzniklé placky dehydrujeme 6-7 hodin při 42°C.
Na salsu použijeme sušená rajčata, česnek, olivový olej, koření (dle chuti). vložíme do mixéru a zalijeme cca. 1/2 vody. Vše rozmixujeme na jemnou salsu. V případě, že je salsa hustá nebo tuhá (záleží na typu a výrobci sušených rajčat) doléváme vodu dle potřeby, abychom dosáhli správné konzistence.
Tipy na servírování
Na obilnou placku dáme houbovou placku, na ní pak rajčatovou salsu, hlávkový salát, rajče, okurku, cibuli a přikryjeme další obilnou plackou. Rawburger je plnohodnotným hlavním chodem a skutečnou delikatesou pro milovníky Rawfood.