Recept na Tacos s pikantní salsou a sýrem
Ingredience pro recept
kousek | řapíkatého celeru |
bazalka | |
1 šálek | vlašských ořechů |
1 lžička | soli |
1 lžička | kayenského pepře |
1-1/2 šálku | semínek zlatého lnu |
1/2 šálku | nasekaného hlávkového zelí |
1/2 šálku | vody |
1/2 šálku | kešu oříšků |
1/4 šálku | nakrájené cibule |
1/4 šálku | nasekané čerstvé papriky |
2 lžičky | olivového oleje |
3 lžíce | citronové šťávy |
3 lžíce | raw tahini |
Tacos
Suroviny
- 1-1/2 šálku semínek zlatého lnu
- 1/4 šálku nakrájené cibule
- 1/4 šálku nasekané papriky – čerstvé
- 1 čajová lžička kayenského pepře
- sůl
Příprava
Umeleme lněná semínka na mouku. Všechny suroviny vložíme do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujeme na polotuhou, spíše řidší hmotu. Podle potřeby přidáváme vodu. Na pečící papír lžicí vytváříme tenké palcičky o průměru cca 10cm. Sušíme cca 3h v dehydrátoru. Po 3h ohneme v polovině, čímž docílíme typického tvaru tacos a sušíme další 3h. Placičky mají být křupavé.
Pikantní salsa
Suroviny
- 1 šálek vlašských ořechů
- kousek řapíkatého celeru
- 1/2 šálku nasekaného hlávkového zelí
- kayenský pepř
- sůl
- bazalka
- 2 lžičky olivového oleje
- voda
- Můžete přidat rajčata nebo mrkev (dle vlastní chuti)
Příprava
Všechny suroviny vložíme do mixéru a umixujeme. Konzistence má být jako salsa (pomazánka). Vodu přidáváme dle potřeby.
Raw sýr
Suroviny
- 1/2 šálku kešu oříšků
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce raw tahini
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šáklu vody
Příprava
Kešu oříšky si předem namočíme na 2h do vody (není nutné máčet). Vše vložíme do mixéru a mixujeme do hladka. V případě že chceme sýr mír hustější, přidáme více kešu. Pokud jej chceme mít řidší, ředíme vodou. Sýr můžeme dochutit například česnekem, paprikou, čerstvými bylinkami apod.