Recept na Špenátové placky
Ingredience pro recept
trošku | pepře |
trošku | kmínu |
1 ks | středně velké cibule |
1 stroužek | česneku |
1 lžíce | olivového oleje |
1 ks | mrkve |
1 lžička | soli |
1 lžíce | nutriční kvasnice |
1 lžíce | agávového sirupu |
1,5 šálku | špenátu |
1/2 ks | červené papriky |
1/2 šálku | mandlí |
1/4 středně velkého | celeru |
1/4 šálku | vody |
2 lžíce | lněného semínka |
Suroviny
- 1/4 šálku vody
- 2 lžíce lněného semínka
- 1/2 šálku mandlí
- 1,5 šálku špenátu
- 1/4 středně velkého celeru
- 1 mrkev
- 1/2 červené papriky
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- trošku pepře
- trošku kmínu
- stroužek česneku
- lžíce nutriční kvasnice
- 1 lžíce agávový sirup
Postup přípravy
Nejprve umeleme mandle a lněné semínko na mouku, kterou následně zalijeme 1/4 šálkem vody. Necháme na půl hodiny odležet. Do mixéru nebo kuchyňského robotu dáme namočené a umleté mandle a lněné semínko spolu s ostatními ingrediencemi. Mixujeme do hladké hmoty, podle potřeby přidáme vodu, abychom získali tužší těsto. Z těsta tvoříme placky o průměru cca 6 cm a výšce 1 cm nebo kuličky o průměru 3 cm. Placky sušíme v dehydrátoru 6 hodin tak, aby byly uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Kuličky pak sušíme cca 10 hodin.
Tipy na servírování
Špenátové placky či koule jsou ideálním hlavním chodem spolu s jakýmkoliv druhem zeleninového salátu nebo nakrájenou ředkvičkou či cuketou. Skvěle poslouží i jako svačinka s RAW sýrem.