Recept na Majoránka zahradní

přidal(a) Iveta Kotalová
4/5
   ( 2 hlasů)
0 komentářů
Obtížnost: 1
Doba přípravy: do 30min
majoranka.jpg
Majoránka zahradní je převážně jednoletá bylina. Její nať se používá jak v kuchyni tak i v léčitelství

Použití - kuchyně:                                                                                                                                                                                        Drhnutá se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel, často se užívá dohromady s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou zabijačkových specialit, dršťkové polévky, bramborové polévky a bramboráku. Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem.

Použití - léčitelství:                                                                                                                                                 V léčitelství se využívá jako podpůrný prostředek při nechutenství, k podpoře tvorby žaludečních šťáv a lepšímu trávení a při bolestivých křečích ve střevech. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení. Ve formě masti se používá při léčbě ekzémů, špatně se hojících ran a zánětů kůže.

Majoránkový čaj:
Polévkovou lžíci majoránky přelijeme dvěma šálky horké vody a necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme, nesladíme. Popíjíme několikrát denně po doušcích.

Uvolňující koupel:
Připravíme ji z 10 polévkových lžic majoránky, kterou přelijeme dvěma litry horké vody. Necháme 15 minut vylouhovat a přecedíme do koupele.

Komentáře k receptu:

Přidat nový komentář



Podobné recepty

  • Brusinka

     - brusinka.jpg
    Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Hodnocení receptu je 4.00Z celkového počtu 5
    Brusinka je velmi nízký polokeřík,značně větvitý a vždy zelený. Využívají se její listy a zralé červené plody-bobule. Na našem území jsou však chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně. Proto se používají brusinky i jiné brusnice pěstované, nejčastěji z dovozu.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta
  • Fenykl obecný

     - fenykl.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Fenykl je podobný kopru, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina. Využívají se jeho plody, které jsou zdraví prospěšným kořením.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta Kotalová
  • Heřmánek pravý

     - heřmánek.jpg
    Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Hodnocení receptu je 3.00Z celkového počtu 5Z celkového počtu 5
    Heřmánek je jednoletá bylina. Sbírá se květ s krátkou stopkou.
    Obtížnost:
    1
    Doba přípravy
    do 30min
    Autor
     Iveta

Chci ZDE článek / odkaz


Pokud nakupujete v eshopech, určitě využijte slevové kupóny! Na serveru SlevovyKupon.net jich jsou tisíce a zdarma!


Potřebujete měřit AAC, VAC, VDC a další? Nejvhodnější digitální osciloskopy k dostání na TME.eu


Vybavení do kuchyně? Co třeba odkapávač na nádobí? A X doplňků, které by neměly chybět v žádné kuchyni.


Jak vybrat překapávač?

V čem jsou rozdíly a na jakém principu překapávač na kávu funguje?

Recepty

Recepty na skvělá jídla, které vám přinášíme na našem webu Jídlo.cz

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!