Recept na Hrušková povidla
Ingredience pro recept
1,5 polévkové lžíce | octa |
1/2 lžičky | skořice |
15 dkg | cukru |
2 kg | hrušek |
2-4 polévkové lžíce | rumu |
3-4 roztlučené | hřebíčky |
Hrušková povidla, množství na 1 plech do trouby:
- 2 kg rozkrájených hrušek (bez jadřinců)
- 1,5 polévkové lžíce octa
- 15 dkg cukru moučka
- 1/2 lžičky skořice
- 3-4 ks roztlučených hřebíčků
- 2-4 polévkové lžíce rumu (podle toho, jak máte rádi rum)
Postup přípravy:
- Hrušky nakrájejte a zbavte jadřinců, dejte na vyšší plech a polijte octem.
- Vyhřejte si dejte vyhřát na 250 °C.
- Hrušky vložte do vyhřáté trouby a nechejte 20 minut péct. Nemíchejte.
- Po 20 minutách pečení posypejte plech hrušek 8 dkg cukru a dále nechte ještě 20 minut péct (opět ani s cukrem nemíchat).
- Po 15 minutách dosypte zbývající druhou půlku cukru a nechejte ještě péct posledních 15 minut.
- Po upečení si přidejte skořici, rozdrcený hřebíček, rum a v nějakém mixéru rozmixujte.
Takto připravená povidla si nalijte do připravených čistých skleniček. Po uzavření je otočte víčkem vzhůru.
Povidla můžete využít, jak na chleba, tak i na buchtu nebo do sladkých knedlíků.
Dobrou chuť.